Wat zijn medicinale paddenstoelen?
Al vanaf het jaar 700 werd de geneeskracht van paddenstoelen erkend. In de Chinese cultuur werden ze destijds als eerste gebruikt. Zo'n 50 jaar geleden werd er voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de medicinale werking van de paddenstoelen. Dit vond (niet geheel verrassend) plaats in China en Japan. De geneeskracht werd daar bewezen en de paddenstoelen werden geregistreerd als behandelmiddel voor diverse aandoeningen. De inzichten over behandelmogelijkheden met paddenstoelen werden door de jaren heen ook verspreid naar het westen. Sinds zo'n dertig jaar worden de belangrijke onderdelen van de paddenstoelen verwerkt in tabletten en op deze manier of in poedervorm aangeboden. Voordat duidelijk werd dat de geneeskrachtige bestandsdelen geïsoleerd konden worden werd het gedronken nadat de extracten in heet water waren getrokken. De heilzame werking wordt meestal ontleend aan een combinatie van het vruchtvlees en het mycelium (de 'wortels') van de paddenstoel. Naast de verwerking in capsule-, tablet- of poedervorm worden de stoffen de afgelopen jaren ook steeds vaker verwerkt in producten zoals thee, koffie, zeep, shampoo en bouillon. In 2017 werd het gebruik van deze producten met als bestanddeel de medicinale paddenstoel een ware trend. In één jaar steeg de afzet van deze producten met maar liefst 800%.
Welke voordelen bieden de medicinale paddenstoelen?
Therapie middels medicinale paddenstoelen wordt mycotherapie genoemd. De paddenstoelen kunnen zowel worden ingezet voor preventie als voor behandeling van diverse aandoeningen. De toepassingen van de diverse medicinale paddenstoelen is breed. Enkele van deze aandoeningen en andere medische problemen zijn: auto-immuunziekten, luchtweginfecties, kanker, depressie, aids, hepatitis B, nieraandoeningen, reuma, allergieën, bloedziekten, verhoogd cholesterol, maag- en darmproblematiek, slaapstoornissen, osteoporose, leveraandoeningen, neurodegeneratieve ziekten, diabetes type 2, aderverkalking, psoriasis, aambeien, schildklieraandoeningen, hart- en vaatziekten, prostaataandoeningen, en het wordt ingezet ter verzachting van bijwerkingen van radio- en chemotherapie bij de huidige behandeling van kanker. De belangrijkste inhoudsstoffen zijn een aantal bioactieve stoffen (nucleotiden, vitamines, mineralen, sterolen, anti-oxidanten en triterpenen) en een hoog gehalte polysachariden. Deze polysachariden hebben een gunstige werking op uw immuunsysteem. De polysachariden bevatten een aantal essentiële suikers voor uw lichaam. In het bijzonder de bètaglucanen stimuleren afweerreacties. Doordat de paddenstoelen ieder uit een verscheidenheid aan gezondheidsbevorderende stoffen bestaat is het soms lastig aan te wijzen welke inhoudsstof of combinatie van inhoudsstoffen verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige werking. Verondersteld wordt dat de combinatie van een aantal extracten het effect op de gezondheid optimaliseert.
Welke soorten medicinale paddenstoelen zijn er?
Er zijn 800 paddenstoelen die bekend staan om de medicinale werking voor diverse aandoeningen. Enkele hiervan zijn: chaga, lion's mane, cordyceps sinensis, agaricus blazei murill, coriolus versicolor (elfenbankje), hericium erinaceus (pruikzwam), ganoderma lucidum (reishi), lentinula edodes (shiitake), coprinus comatus, auricularia auricula, grifola, polyporus, poria cocos en pleurotus ostreatus. Deze worden ieder ingezet voor verschillende indicatiegebieden. In Nederland zijn 13 soorten op de markt.
Ondanks dat een aantal medicinale paddenstoelen in Nederland vrij te verkrijgen zijn als voedingssupplement, is het raadzaam om u goed te laten informeren en niet zomaar zelfstandig te gaan experimenteren met het gebruik. Het gebruik wordt afgeraden bij overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen. Ook is veilig gebruik tijdens zwangerschap onvoldoende aangetoond. Bij hoge dosering kunnen bij sommige paddenstoelen buikklachten ontstaan. Bij gebruik van enkele medicatievormen (antihypertensieve medicatie, immuunsuppressieve medicatie en bloedsuikerverlagende medicatie) kunnen eventuele interacties ontstaan. De dosering dient dan zorgvuldig te worden vastgesteld door een arts of therapeut die er verstand van heeft. Wanneer u kampt met een candida-infectie of een schimmelallergie kunt u ook profiteren van de gezondheidsvoordelen van medicinale paddenstoelen, maar is begeleiding ten zeerste aan te bevelen.